Shenzhen Mangrove Wetland Museum

Like a hide’ for observing bird life, our concept for this wetland museum delicately balances architecture and nature.

The Shenzhen Mangrove Wetland Museum’s unique site serves as an important ecological link between the diverse coastal habitats of Shenzhen Bay. It also raises awareness of the need to protect the bay and its wildlife, including more than 100,000 migratory birds. 

Our proposal for the new museum imagines a building that sits lightly on the landscape, with a two-axis design offering outlooks to mountain and sea (north-south), parkland and city (east-west).

Most importantly, it’s a place that’s in harmony with the wetland’s ecosystem, becoming a natural part of this living, breathing exhibition’ space. 

The carefully considered design, orientation and positioning result in a museum perched above its surroundings, with glimpses of wetland birds in the shallows, mangroves just beyond them and migratory birds over the bay in the distance.

A terraced amphitheatre and east-west promenade at the mangrove’s edge extend the viewing area, while the promenade also acts as a protective buffer for the fragile ecosystem.

In addition, our proposal expands the green landscape and creates a rich, new habitat – more than 120,000sqm of marshland, wet meadows and open water.

Client

Administration Bureau of Guangdong Neilingding Futian National Nature Reserve

Location

Shenzhen, China

Status

Unbuilt

Year

2020

Scale

30,000sqm museum / 200,000sqm landscape

Design team

Mark Loughnan, Sharon Wright, Anthony Thevenon

Share

Twitter Facebook

120K sqm of rich marshland, meadows and water
100K migratory birds around Shenzhen Bay
2 x 4 two-axis building with four-way views

This site uses cookies to offer you a better browsing experience. Find out more.