Olympic Park Station

The Sydney 2000 Olympic Games are remembered as a time when Australia was at the heart of the global village, with visitors from across the globe flocking to sites like Sydney Olympic Park. 

As gateway to the main site, the new Olympic Park Station handled an estimated 80 percent of the 1.2 million people attending the Games. 

In the years since, the station has delivered sports fans and concert-goers to countless sporting events, seamlessly switching from its weekday through-put operations to handle up to 1,600 people every two minutes. 

By design, the can accommodate up to 50,000 patrons safely, efficiently and comfortably during peak times. A simple, innovative arrangement of platforms, stairs and escalators, tested and refined through computer passenger flow modelling, ensures easy transition for patrons – a critical consideration demanded by the Olympic Coordination Authority (OCA).

The OCA also demanded total equity access, which was achieved through all areas within and around the station. To assist the hearing impaired, speech induction loops were also installed.

In keeping with the Olympics’ celebration of country and culture, the station’s design is a distinctly Australian response to the tradition of the great glass and iron railway stations of the nineteenth century. Open, direct and clear, it responds to the local climate, with the canopy acting like a verandah to provide protection from rain and sun and offer access to light and breeze. 

The spectacular roof is a defining feature. Thin and light, thanks to an ingenious steel vaulted concertina structure, its curved leaf-like form is inspired by native gum trees and enhances the sense of arrival.

Practically, the roof’s monolithic base is carved into the ground to embed the platforms and retaining walls, while the lightweight, folded steel roof, free of services, floats above – lifting the lid’ off the typical underground station box and creating a station that stands the test of time.

Client

SOCOG

Location

Sydney, Australia

Status

Completed

Year

1998

Scale

7,000 sqm

Design team

Rodney Uren, Ken Maher, Geoff Crowe, Robin Mclnnes, William Smart, Andrew Cortese, John Woodman, Mano Ponnambalm, Vanessa Yee, Adrian Gotieb, Michele McSharry

Imagery

Max Creasy
Patrick Bingham Hall
Peter Hyatt

Share

Twitter Facebook

For the Sydney 2000 Olympic Games, OCA adopted an extensive environmental agenda, developing one of Australia’s first guidelines for building and public domain environmental performance.

Sustainable design was a key priority in the detailed planning of the station. The roof design encourages natural ventilation and natural reflectors indirectly light the station and reduce the need for artificial light.

Plants in the surrounding landscaping were chosen for their low water qualities, while permeable paving was installed and water harvesting is incorporated for irrigation and other on-site water uses. Where practicable, low energy fittings and recycled building materials were selected.

  • Achievement in Landscape Architecture, Australian Institute of Landscape Architects Group (AILA),1999
  • Architectural Steel Design Award, Australian Institute of Steel Construction (AISC), 1999
  • Access Citation Award, The Royal Australian Institute of Architects (RAIA), 1998
  • Sir Zelman Cowan Award for Public Buildings Award, The Royal Australian Institute of Architects (RAIA), 1998
80% of over 1.2 million Olympic Games visitors passed through the station
50K patrons can be safely accommodated
1.6K people can pass through the station every two minutes

This site uses cookies to offer you a better browsing experience. Find out more.