Murdoch Square

A medi-hotel and hospital enlivened by restaurants, retail offerings and a green landscape at its heart are just some of the highlights of Murdoch Square in Perth, Australia.

A people-focused, mixed-use health precinct, Murdoch Square is designed to become Western Australia’s most significant health, research and well-being focused hub.

With multiple building typologies and specialised health facilities spanning residential aged care to disability accommodation, Murdoch Square will provide many vital health services, all located in one area within the wider Murdoch Health and Knowledge Precinct just 13 kilometres from the centre of Perth.

A COLLABORATIVE DESIGN APPROACH 

Responding to the project’s size and complexity we’ve bought together our specialists across multiple disciplines ranging from architecture and interior design to urban design and landscape architecture to create a distinct precinct with a generous central public realm.

In a first for Western Australia, the precinct will house an 80-bed medi-hotel with the capacity to accommodate patients undergoing treatment and recovery from nearby tertiary facilities, including Fiona Stanley Hospital. The hotel will inherently reduce the demand on the hospital system.

The Murdoch Health and Knowledge Precinct is an ambitious project that will see the creation of a new city centre, and a centre of excellence for health, research and education.”

Deputy Premier and former Health Minister, Hon. Roger Cook


Creating opportunities for innovation and research to flourish and a healthy place that inspires a healthy life are at the core of the precinct’s design. 

Our collaborative approach has produced a cohesive and vibrant precinct that successfully embeds the idea of connection as a key design principle. There is a physical and visual connection into every aspect of Murdoch Square, from its built forms to the beautifully landscaped outdoor spaces.

THREE DISTINCT LANDSCAPES

Landscaping within and around the precinct is separated into three distinct character types — Home, Park, and Plaza — to reflect the needs of the various users and encourage multi-generational social connection.

Accessible to all visitors, patients, healthcare workers and residents, each individual space including a landscaped plaza at the heart of the Square, creates opportunities for interaction with the community while also offering people moments of respite and reflection.

Sustainability is at the forefront of the design process with a whole-of-precinct approach to energy efficiency and environmental response. 

Located between two hospitals, including the award-winning, Hassell-designed Fiona Stanley Hospital, Murdoch Square will emerge as a new town-centre complete with a variety of facilities and commercial businesses. Importantly, it will also offer health staff and visitors to the two nearby hospitals a place to socialise and connect.

Client

Hesperia

Location

Whadjuk Country
Perth, Australia

Status

In progress

Year

2023

Scale

50,000 sqm

Design team

Peter Dean, John-Paul Davies, Jeff Menkens, Natalie Louey, Ben Rees, Yong Lee, Mark Jeavons, Alex Jones, Peter Morris, Kahla Murphy, John Ducey, Cy Li, Kaine Jenkins, Kim McGrath, Natalie Busch, Doug Pott, Iain Roy, Sonja Taneska, Alex Lockhart, Catherine Debicki, Geoff Goerling, Derek Tallon, Ciara Murphy, Renae Basso, Sean de Boer, Toby de Boer, Belinda Gilby

Share

Twitter Facebook LinkedIn

Facilities within Murdoch Square include:

  • Day surgery hospital, cancer treatment centre, medical imaging
  • Urgent Care Clinic
  • 182-bed aged care facility
  • National Disability Insurance Scheme (NDIS) apartments
  • Residential apartments
  • Commercial offices
  • 150-key international hotel with gym and restaurant
  • 80-bed medi-hotel for patients in recovery, which will reduce demand on the hospital system
  • Consulting suites
  • Retail and hospitality offerings
  • A 5 Green Star rating will be achieved via a range of measures including energy-efficient engineering systems, solar power, ecological value and sustainable transport options.
  • We are also achieving a 5 Star NABERS energy rating for the office building within the development.
  • Passive environmental design strategies including efficient use of the site; a focus on building orientation; extent and placement of glass; and solar shading devices to reduce energy dependence.
  • A sustainable transport strategy incorporating the location of the project within close proximity to a train station and providing facilities to encourage active transport options including cycle paths.
  • Onsite renewables including photovoltaic arrays on all buildings.

This site uses cookies to offer you a better browsing experience. Find out more.