墨尔本地铁隧道项目

墨尔本地铁隧道项目预计于2025年建成,这是一个即将改变人们的出行体验,改善南北向的换乘体验,以及到达城中各重要目的地和地标场所的交通方式。

该项目是澳大利亚维多利亚州史上最大的公共交通基建项目,长达九公里的双隧道和五座新地铁车站,包括北墨尔本的Arden站(近Arden街)、Parkville站、州立图书馆站(位于Swanston街南端)、市政厅站(位于Swanston街北端)以及位于圣科尔达路的Anzac站。

当2025年建成后。地铁隧道将提供一条全新的连续无中转的,连接西区Sunbury至东南防线的Cranbourne和Pakenham。当墨尔本现有的三条最繁忙的铁路线使用新隧道时,墨尔本地铁也会增开更多班次。自2029年起,墨尔本地铁隧道项目还将连接墨尔本机场轨交,为维多利亚州居民和游客提供来去墨尔本机场(也称为Tullamarine机场)承诺已久的轨交服务。

整个设计方案旨在更好地连接城市环境,确保为乘客提供无缝连接的出行体验。通过解开环城铁路的难题,让城市地铁网路在每周高峰时段增加运载逾50万人次。

通过“墨尔本地铁隧道项目,通勤上下班、学习、与朋友和家人互动、参加体育文化和社区活动等都将更加便捷和愉悦。

墨尔本地铁隧道项目是Hassell、RSHP和Weston Williamson and Partners的协作项目,现已入围著名的2023年度世界建筑节的未来基建项目类别大奖。

客户

维多利亚州轨交项目部

地点

原住民Wurundjeri和Bunurong族群
澳大利亚,墨尔本

现状

进行中

时间

2025

协作方

详见下文

设计团队

详见下文
16.5k 一万六千五百平米全新的公共空间
504k 在高峰期增加50.4万人次的运能
9公里 双隧道+4.6公里新设的自行车道

墨尔本地铁项目将以世界一流的设计彻底改变墨尔本的城市形象,打造全新的开放空间、阶梯式座位和气势恢弘的拱形结构。”

Jacinta Allan联邦议员阁下 公共交通部部长

车站和片区设计

墨尔本地铁隧道项目是一个百年一遇的能够重塑城市片区的机会,通过设计赋能场所使其更好地响应所在地区的环境和社区。上班族、行人、骑行者和自然在城市的新街景中成为了最优先考虑的对象。

五座新车站将成为墨尔本的新地标和公众常用的会面地点。通过砖、玻璃、木材和青石等建材的使用,每座车站的建筑设计都反映出了所在区域的特色;而这些包含了商店、咖啡馆、餐馆和艺术装置的车站本身也必将成为全新的目的地。

车站内部设计充分利用了空间并尽可能地获得自然采光,确保乘客能够以便捷且直观的动线在车站中穿梭和在不同线路间转车。车站入口和顶蓬则设计成能够提供足够的遮荫和通风的形式,保证车站内部温度的适宜。所有的车站入口均设置了顶蓬,遮荫的同时也能挡雨,而顶蓬的深度则因地制宜。

在设计所有车站周边的公共空间时,我们通过保证植物多样性的种植模式,包括结合当地灌木、花草种类和药用植物,配合种植在花坛和硬质景观中的城市树种。

可持续设计

From the outset, the Metro Tunnel Project set ambitious targets for sustainable design, including an emphasis on biophilic design (rare for a major project). Our approach prioritises natural ventilation, daylight, and sightlines to ensure passengers can see the sky from underground spaces.

Our involvement across the public realm encompasses all planting and landscaping, where we are exceeding urban ecological targets to improve tree canopy coverage, soil volume, passive irrigation, flood mitigation, vegetated surfaces, and biodiversity. As a result, grassy woodlands and wetlands are being reintroduced into the urban sphere.

We also support the project’s reduction in material use as a key initiative to help mitigate climate impact. The project collaborators aim to reduce material use by 24%, particularly of concrete, which is generally high carbon intensity across major infrastructure projects.

Further sustainability commitments for Metro Tunnel Project are tracking well toward achieving Rail Project Victoria (RPV) 9 sustainability targets.

Sustainability is embedded in the Metro Tunnel project, to better connect a growing Victoria and deliver lasting economic, environmental and social benefits. It has been a key consideration in the planning and design phases, through to construction and the future running of this city-shaping project.” 

Victoria’s Big Build

Designed to integrate with surrounding parklands, ANZAC Station is a pavilion in the park’ that provides a seamless connection above and beneath the Domain precinct linking Melbourne’s city centre and busy St Kilda Road with the Domain train and tram interchange, the Shrine of Remembrance, and the Royal Botanic Gardens parklands.

We challenged the brief in two ways, which expanded the opportunity for ANZAC to become more than a Metro station. In a first for Melbourne (and possibly Australia), our design-led approach to the station places the main’ entry on the tram platform and introduces underpasses to the Metro concourse from each side of St Kilda road for safe and seamless commuter transit between tram and train, and into the precinct.

A light-touch floating timber canopy with geometries that echo those of the Shrine of Remembrance is the distinctive above-ground architectural feature of ANZAC station. Large voids and lightwells pull daylight deep into the concourses, improving the transit experience and reducing power usage.

Secondly, we increased the scope of landscaped parkland in Albert Road Reserve, rationalising roads and carparks in the process, for a greener urban nexus.

Our approach proposed more than was asked in the brief, increasing ANZAC Station’s footprint to integrate the station and tramstop, and link into the parklands of the Shrine to Albert Park Lake.”

— Chris Lamborn, Principal

Domain is a rapidly evolving commercial and residential hub of increasing density that requires an improved urban ecology. Increasing the scope of the project to encompass the Domain and Albert Road precinct means the planning for this station and its surrounds provides a better environment on the city-fringe. Roads and carparks are being transformed into a green spine’ that will deliver a verdant Shrine to Bay link. The integration of visible water-sensitive urban design initiatives assists with water management, biodiversity, and habitat creation at this busy junction.

In a win for city residents and visitors, open public spaces extend from the station through the new Albert Road Reserve toward Albert Park Lake. As well as offering a new pedestrian-friendly plaza and park for people who work and live nearby, this design-led above-station urban greening initiative delivers a cooling tree canopy and fosters biodiversity in what has long been a heat-charged and windswept set of intersections. It also contributes to the bigger picture $13million Shrine to Sea’ initiative that carves a boulevard connecting the Domain Gardens to Port Phillip Bay.

The new Albert Road Reserve contributes to so many social and environmental sustainability targets by connecting green spaces.”

— Matthew Watson, Associate Landscape Architect

For more information on ANZAC Station’s location, construction progress, public artworks and support for local business, head to Victoria’s Big Build > ANZAC Station.


Anzac站的设计无缝连入周围的公园,在圣科尔达路地下设置人行通道。这就意味着从墨尔本市中心到繁忙的圣科尔达路、Domain区的地铁和电车换乘枢纽、皇家植物园地以及战争纪念馆之间终于通车。

艾伯特路绿地旁新建的广场与公园扩大了公共绿地面积,供附近的上班族和居民休憩。

Prominently placed at the southern Swanston Street entrance to the CBD, opposite Flinders Street Station, the new Town Hall metro station will reorient Melbourne’s city centre, with entrances at City Square, next to the heritage-listed Young & Jackson hotel, and at Federation Square.

The City Square entrance will respect its historic neighbours – St Paul’s Cathedral, Melbourne Town Hall, and the Manchester Unity building – with a nod to modern and contemporary city buildings. The entrance pavilion and the redesigned City Square will provide a vibrant place for people to meet in the city. City Square itself will be revitalised and upgraded in terms of amenity to reassert its role as one of the prime public gathering and events spaces in the heart of the city. Native trees and planting will embrace the square, creating an urban oasis amidst the bustling city streets.

The Federation Square entry has been developed in consultation with stakeholders and the new entry forms a key part of the Metro simple portal style’ design language whilst creating a feature building that replaces the former Visitor Centre.

Inside, vaulted ceilings soar 10 metres high over 19-metre-wide platforms, making this a landmark of Grand Central scale and stature for Melbourne.

As part of the build, a world-first trial is underway to capture geothermal energy in the foundations of the Metro Tunnel’s new State Library Station, one that could start a revolution in clean energy. Find out more at Victoria’s Big Build > Geothermal Energy trial.

For more on Town Hall station’s location, construction progress, and public artworks, refer to Victoria’s Big Build > Town Hall Station.


市政厅站的入口将设在联邦广场与城市广场上老酒吧Young and Jackson’s pub后,从而调整了墨尔本城市中心的朝向。

城市广场入口的设计风格既反映了圣保罗大教堂、墨尔本市政厅和曼彻斯特联合大厦等“老邻居”的建筑特色,又融合了一些城市当代建筑的元素。

在设计联邦广场上的入口过程中,我们咨询了各利益相关方,主要以玻璃为建材,并将取代现在的游客中心。

The new State Library Station connects the northern end of Swanston Street to the CBD, with entrances on La Trobe Street (at the corner of Swanston Street) and Franklin Street. Passengers can slipstream into the bustle of the city, amble onto campus at RMIT, or retreat into laneways awash with secret histories and treasure troves of culture.

Underground, the station will be remarkable for its wide aisles and sweeping arches that recall the monumental State Library of Victoria above. At street level, the station’s Latrobe Street entrance will echo the gravitas of the library with a large, concrete framed portal. The extension of Literature Lane will connect La Trobe and Little La Trobe streets, where new cafes and shops can flourish.

Reconfiguring the road space above State Library Station will create 3,500 sqm of new public space laden with 50% more mature trees across the precinct. Eclectic, energetic promenades and laneways transform the area, opening up the city’s north where new and immersive shared zones improve the neighbourhood for pedestrians, cyclists and the growing local community.

Along Franklin Street, a modest portal entrance provides convenient access into RMIT for students and boulevard-style planting will establish a native, bio-diverse tree-lined promenade to encourage walking between the station and Queen Victoria Market, and into the northern end of the CBD. A’Beckett Street will be recast as an uptown pedestrian/cycle-friendly plaza for community activity.

Water sensitive urban design principles have also been integrated into the design of the State Library Station precinct to lessen flood risk in low-lying areas, reduce stormwater runoff and provide passive irrigation to plants, thereby reducing demand for potable water. Areas that receive high stormwater runoff will be landscaped to cope with heavy rainfall, and new tree pits will contain large soil volumes to provide passive irrigation.”

Victoria’s Big Build

For more on the State Library Station precinct, public artworks, construction progress and more, visit: Victoria’s Big Build > State Library


位于维多利亚州图书馆地下的地铁站将与图书馆一样脱俗出众,廊道异常宽广,拱形结构气势恢弘。

车站在地面的入口将与图书馆的规模相呼应。项目将建设文学小巷延伸部分,与拉筹伯街和小拉筹伯街相连,吸引大量的咖啡馆与店铺入驻。

For the first time ever, Parkville’s world-class education, research and healthcare hub will be connected into Melbourne’s train network. Parkville Station is a much-needed metro transit node for the many thousands of students, patients, workers and other travellers who visit the precinct every day.

Upon completion, passengers from as far away as Sunbury, Cranbourne and Pakenham – and stations in between – will be able to get to Parkville without changing trains.

Parkville Station’s glass feature roof will let abundant natural light into the station concourse and the landscape will connect the tree-lined view of Grattan Street. Visitors and residents will benefit from the precinct’s abundant public spaces for encounters, learning, and healing.

The metro station underpass will provide a safe and accessible connection to the doorsteps of the University of Melbourne, Royal Melbourne Hospital, the Victorian Comprehensive Cancer Centre, as well as some of Australia’s leading medical and healthcare facilities. These institutions will also be better connected at street level with Grattan Street, which is being reimagined as a more pedestrian-friendly boulevard.

A grand promenade and biodiversity corridor to complement the city’s flourishing health and education quarter — a place of exploration and ideas. Generous streetscape design will connect Metro with the many tram, bus, cycling and walking routes; a gateway to the University of Melbourne and hospitals.

For details on Parkville Station’s location, public artworks, construction progress and more, visit: Victoria’s Big Build > Parkville


Parkville站解决了这个墨尔本的教育、卫生与科研重镇和每天成千上万涌入此地的学生、患者、工作人员和游客急需交通设施的燃眉之急。

车站将设置为墨尔本大学、维多利亚州癌症综合诊疗中心和墨尔本皇家医院服务的入口。标志性的玻璃屋顶令充足的阳光照入车站大厅,也有如一幅画框将绿荫如画的Grattan街景嵌入其中。

Breathing new vigour into North Melbourne, Arden Station will create a sustainable transport hub within walking distance of the North Melbourne Recreation Centre, Arden Street Oval and the route 57 tram.

In terms of design, Arden Station’s bold, red brick archway reflects the area’s industrial heritage while creating a distinguished landmark for the new Arden precinct. The new station is part of a significant urban renewal, creating a vibrant residential, commercial and retail precinct on the city fringe.

In fact, Arden Station is destined to be the centrepiece of Victoria’s new knowledge and innovation precinct, which is expected to generate up to 34,000 jobs and be home to around 15,000 residents by 2050.

Pursuing best practice sustainability factors includes delivering daylight deep into the underground platforms via three enormous skylights nestled within the public realm. Our material selection specifies locally-sourced, low VOC options along with water-efficient fixtures and fittings, which together drive the sustainability performance and outcomes for the project.

Around the station, the public realm will be activated by a sequence of welcoming plazas, landscaped terraces, and tree-lined streets with materials that reference the local industrial character. Our landscape approach is an urban sponge’ that incorporates sunken gardens and native plants that tolerate water inundation, which will work with site’s natural flood systems.

Ongoing community and stakeholder feedback has resulted in station precinct design updates, outlined in an amended Development Plan, that include:

  • retaining 15 more trees, bringing tree savings to 47 more than in the station’s Environment Effects Statement
  • creating a new series of public grassed areas interspersed with tree planting
  • improved station access with repositioned entry gates and the reorientation of entry ramps on Laurens Street
  • a separated, raised bike path on the west side of Laurens Street
  • widening of Station Lane to make more space for vehicles
  • improvements to materials and finishes for the station services building.

Source: RailExpress

In addition, the station will provide wide pedestrian paths, drop-off zones and taxi bays, and more than 120 bike parking spaces.

For details on Arden Station’s location, public artworks, construction progress and more, visit: Victoria’s Big Build > Arden


车站鲜明夺目的红色砖砌拱形结构反映出了当地的工业传统,也将成为新片区Arden引人注目的地标。新车站将促进这片城市边缘地区的翻新,将Arden建成集居住、商业和零售于一体的活力蓬勃的片区。

协作

由联实集团的工程团队、基建企业John Holland、澳大利亚布依格建筑公司领导的CYP设计与建造联合体 (CYP D&C JV)承担了地铁隧道项目中隧道与车站的设计和建设。

五个车站的设计由几家全球领先的设计公司协作完成,包括Hassell 、Weston Williamson + Partners 以及Rogers Stirk Harbour and Partners。这几家公司也是建造联合体的一部分。

除此之外,Hassell还负责设计围绕且连接五个站点的公共空间。

The CYP Design and Construction Joint Venture (CYP D&C JV) – led by Lendlease Engineering, John Holland and Bouygues Construction Australia – has been contracted to design and build the tunnels and stations for the Metro Tunnel Project.

The design for the five stations is a world-class collaboration between leading international design practices Hassell, Weston Williamson + Partners, and RSHP, as part of the CYP joint venture.

We provided an in-depth contextual response to each of the station locations with a strong line-wide approach within the stations that the station look and feel being crafted by RSHP.

Our concept is centred around the Open Metro’, where the public realm is connected into the station via daylight, natural ventilation, sightlines, and clear wayfinding for an enjoyable and intuitive commuter experience.


Chris Lamborn, Ingrid Bakker, Harley Vincent, Mark Loughnan, Matthew Watson, Ross de la Motte, Ben Duckworth, Andrew Low, Mark Haycox, Craig Guthrie, Geoff Crowe, Tam Dao, Bobby Wong, Paul Rea, Brian Felgate, Alix Smith, Anthony Thevenon, Madeline Joyce, Jerome Delaunay, Juan Fernandez, Linzi Kik, Jackson Wylie, Richard Moore, Adam Roggero, Adam Kim, Richen Jin, Rory Sheppard, Mia Willemsen, Biljana Lojanica, Julia Allen, Nick Owen, Georgia Chisholm, Alastair Jaffray, Avril Cravioto, Kyal Erdman, Lauren Geschke, Stuart Davey, Andrew Lee, Nathalie Diaz, Chris Harty, Justin Chiu, Dean Beattie, Anya Lee, Hannah Green, Ash Roberts, Samee Sultani, Laura Culianez, Philip Tridente, Leyla Beiglari, Johnny Long, Shiqi Tang, Tam Dao, Jianing Zhu, Xiaoyan Wang, Mena Kubba, Bisi Ashiru-Smiles, Edward Connelly, Duana Fisher, Cody Cartwright, Tiange Li, Kim Lee, Arthur Camus, Michael White, Michael Luders, Michael Blancato, Manfred Cheng, Ben Charlton, Doug Pott, Patrick Yao, Olivia O’Donnell, Ke Yan Cora, Joe Ferrante, Jean-Christophe Petite, Hong Lee, Emma Mydaras, Emily Shaw, Dion Gery, Bryn Jones, Brenton Beggs, Benjamin Horne, Adam Gardner, Emily Dudman, Emily Townsend, Frank Smith, Johanna Picton, Matthew Watson, Michael Ruehr, Mariam del Castillo, Yiling Jiang, Hayley Cross, Hayley Grummitt, Sallyann Allman, Warren Birchell, Sam Tomkinson, Annie Scapetis, Natalie McDonald, Emma Williams, Michael Curran, Joanna Richardson, Matty Kapeleri, Amanda Minter, Hannah Beverage, Chris Phillips, Carine Macleod, Eoin Maguire, Tom Inwood, Stephen Tan, Carmen Du, Duyen Nguyen, Yi Song, Rita Fernandez, Nick Pearson, Andrew Ewington, Eoin Maguire, Oli Petite, Jack Healy, Brendan Murphy, Joe Chapman, Anissa Webb, John Williams, Phillipa Byrne

Please refer to Victoria’s Big Build > Metro Tunnel > Sustainability > Design Strategies and Plans for details on the Victorian government’s sustainability commitments – environmental, social and economic.

Other relevant links include:

Metro Trains: Environment & Sustainability

Metro: Corporate Responsibility & Sustainability

Metro Trains Melbourne: On track to a sustainable future

相关内容

我们使用cookies以提供更好的浏览体验。点击此处获得更多相关信息。